В обсъждания на второ четене бюджет за 2022 година най-голям е

...
В обсъждания на второ четене бюджет за 2022 година най-голям е
Коментари Харесай

Приходната част в бюджета е занижена, твърдят от опозицията

В разисквания на второ четене бюджет за 2022 година най-голям е делът за обществени разноски - над 20 милиарда лв.. Предвидени са средства за обезщетения поради високата цена на тока, добавките на пенсионерите и продължение на ограниченията за справяне с пандемията. Основните упреци на депутатите от опозицията обаче са, че приходната част е занижена и може да се заложат повече пари за доходи, с които да се покрият предлаганите от тях по-големи разноски. Според ГЕРБ и Движение за права и свободи заложената инфлация е занижена, като действителната инфлация гони двуцифрено число и сигурно ще го надмине. Между първо и второ четене в бюджетната комисия постъпиха над 100 оферти за промени в законопроекта. По-голямата част от тях са направени от депутати от ГЕРБ, което напълно опонира на тезата им, че проектобюджетът е разхитителен.

" Според нас инфлационните процеси в България са подценени. Приходната част е подценена не с малко, а с доста, сътрудници. За страдание, инфлацията, която претърпя българската стопанска система, докара до 30% обедняване на българските жители. Естествено страдат и бизнеси. Не прави положително усещане, че държавното управление на Кирил Петков върви след рецесиите ", каза Александър Иванов от ГЕРБ

Според Движение за права и свободи минимум още 1 милиард лв. ще влязат повече в бюджета поради по-високата инфлация и по-високия от предстоящото стопански напредък, с който приключва 2021 година " Ние предлагаме 1,63 милиарда лв. увеличение на приходната част. Водили сме диалози с сътрудници макроикономисти, водили сме диалози и с сътрудници икономисти от всички парламентарни групи, в това число и с вас. Основанията да чакаме по-високи доходи са налице освен по тези две аргументи, само че единствено тези две аргументи са задоволителни, с цел да се концентрираме върху това да увеличим приходната част и респективно да върнем част от парите към хората, бизнеса и общините ", уточни Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

Бившият министър на вътрешните работи от ГЕРБ Христо Терзийски настоя средствата за Министерство на вътрешните работи би трябвало да се завишат, тъй като е " въпрос на народен интерес ". ГЕРБ упорства Министерство на вътрешните работи да получи над 400 млн. лева повече, като част от тези средства отидат за нарастване с 15% на заплатите. 

Николина Ангелкова от ГЕРБ изиска 120 млн. лева повече за туризма, а парите да отидат за завишаване на националната реклама на България като туристическа дестинация, завишаване на дотацията за чартърните полети и на директните помощи за туристическите компании.

Управляващите не се съгласиха с причините на опозицията. " Ние сме отличници - 9% Данък добавена стойност за туризма е удължено. И това е дотация, доста добре го знаете. 60 на 40 е до края на пандемията. Дали ще продължи пандемията, никой не знае, само че сме подготвени с актуализацията на бюджета, тази мярка да продължи и това е доста значимо. Имаше проблем с ликвидните средства, ББР обезпечи ликвидни линии и те са толкоз сполучливи сега, че има лист с чакащи ", акцентира Илин Димитров от ПГ на " Продължаваме промяната "

Премиерът Кирил Петков отбрани бюджета като уточни, че в него са заложени над 8 милиарда лв. за финансови разноски, които непосредствено ще отидат и към бизнеса, и към хората.

По време на дебатите възникна спор и към помощите за отопление. Близо 300 000 души получават помощи за отопление с дърва и въглища от общественото министерство, заяви отрасловият министър Георги Гьоков. Той посочи, че те са със специфичен уголемен режим до помощта за отопление. Репликата му беше в отговор на искане на Движение за права и свободи за 50 милиона лв. спомагателни средства в държавния бюджет за тази цел. 

" Министрите сякаш повече вървят по жълтите паважи, а виждаме, че господин Василев по-често отива към този момент и зад океана, стигна и до Гърция. Но не можа да откри да стигне до тези места, където дървесината, която купуват по обитаемоте места хората от 75 лева стигна до 280 лева А пелетите, които употребяват отвън София, стигнаха в някои дни и до 1000 лв. ", уточни депутатът от придвижването Рамадан Аталай.

Беше направено и съмнение, че описите с нуждаещи се хора от помощ за отопление, които се предават от кметовете, се трансформират в изборни описи. Това предизвика отговор на вицепремиера Асен Василев. " Що се отнася до това дали описите от хора, които имат потребност от дърва за огрев, са изборни, желая да ви кажа, че от „ Продължаваме промяната “ нямаме нито един кмет, тъй че изборни описи не вършим, изключително пък на хора в потребност, които имат потребност от дърва за огрев ", посочи финансовият министър.

Вицепремиерът и министър на стопанската система и индустрията Корнелия Нинова напомни, че държавните горски стопанства към този момент сами ще продават дървата за огрев на себестойност, на която са я добили. По този метод ще падне цената на дървесината, увери тя, визирайки измененията, направени от Министерството на стопанската система и промишлеността.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР